Waardering voor ‘eenvoudige’ verkiezingsfolder CDA Huizen

Vorige week woensdag heb ik een speciale verkiezingsfolder in eenvoudige, begrijpelijke taal aangeboden aan Eelco Hosman, belangenbehartiger uit Huizen. De LFB, een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking, is er ook erg enthousiast over. Eelco zei tegen mij: “Als een politieke partij zo’n folder maakt, is dat niet alleen fijn voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ook voor anderen. Er zijn veel mensen die graag gebruik maken van zo’n folder in begrijpelijke taal.”

In het gesprek met de LFB-belangenbehartigers bleek hoe belangrijk het is om zo’n folder te hebben. Verkiezingsprogramma’s zijn vaak te lang. Bovendien worden er veel moeilijke woorden gebruikt. Dat maakt het onnodig lastig voor mensen met een verstandelijke beperking om een goede keuze te maken. Een folder in begrijpelijke taal maakt dat juist gemakkelijker. Ik vind dat belangrijk, want mensen met een verstandelijke beperking willen ook gebruik maken van hun stemrecht. In de folder van het CDA staat ondermeer uitleg over de gemeenteraad en de verkiezingen: “De burgemeester en de wethouders regelen dat alles goed gaat in Huizen. In de gemeenteraad moeten de burgemeesters en de wethouders vertellen wat ze doen. Er zijn 27 mensen lid van de gemeenteraad. Op 19 maart 2014 worden er nieuwe mensen voor de gemeenteraad gekozen”. 

Aan de hand van twee voorbeelden kan ik duidelijk maken hoe ingewikkelde teksten uit het verkiezingsprogramma begrijpelijk gemaakt kunnen worden. In ons verkiezingsprogramma staat bijvoorbeeld: “De vraaggestuurde aanpak, waarbij mensen zelf bepalen welke ondersteuning zij nodig hebben en daarop ook zelf regie houden, wordt voortgezet”. In de aangepaste CDA-folder staat: “Ik wil dat jij kunt meedenken en meebeslissen bij de hulp die je nodig hebt. Ik wil dat er goed naar jou wordt geluisterd”. Een tweede voorbeeld gaat over de kinderboerderij. In het verkiezingsprogramma staat: “Dieren vormen een belangrijk onderdeel van de samenleving. Voorlichting over het omgaan met dieren is van groot belang. De gemeente investeert in dit verband o.a. in de modernisering en uitbreiding van de kinderboerderij in het Stadspark.” In begrijpelijke taal heb ik dit als volgt opgeschreven: “De kinderboerderij is leuk voor iedereen. Maar het gebouw is te klein en in de winter is het er koud. Daarom wil ik dat de kinderboerderij een nieuw gebouw krijgt”.

De belangenbehartigers van de LFB zijn erg blij met mijn initiatief.Afbeelding.

Zij hopen dat de andere partijen de volgende keer ook een folder in begrijpelijke taal zullen maken, want:  “Goed voorbeeld, doet goed volgen”. De speciale folder is te downloaden via de website van het CDA Huizen: www.cdahuizen.nl

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s