PvdA MAAKT MENSEN ONNODIG BANG

HC

Vorige week stond er een artikel in de Huizer Courant waarin Margot Leeuwin (PvdA) nogal verbazingwekkende opmerkingen maakte over het zorgbeleid in Huizen. Hoewel wethouder Bakker uitvoerig de tijd heeft genomen om alle vragen van de PvdA over het zorgbeleid te beantwoorden, lijkt het wel alsof Leeuwin er niets van begrepen heeft. Nu is dit op zichzelf niet zo’n probleem, want het is ook lastige materie. Maar ik vind het wel erg dat dit vervolgens leidt tot onnodige bangmakerij.

Ongefundeerd

Zelden heb ik zo´n pessimistisch en ongefundeerd verhaal gelezen. Leeuwin komt niet met feiten. Zij suggereert dat Huizer inwoners vanaf 2015 niet de benodigde zorg zouden krijgen, terwijl zij natuurlijk best weet dat het tegendeel waar is: in Huizen krijgt iedereen wat hij of zij nodig heeft. Feiten geeft Leeuwin niet, maar dat kan ook niet omdat de decentralisatie nog moet beginnen. Het is wel een feit dat in de afgelopen acht jaar het beleid in Huizen t.a.v. van zorg en ondersteuning succesvol, effectief en kostenbesparend is uitgevoerd. Met steun van de PvdA! Nu wordt dit beleid in feite voortgezet en verbreed naar het hele sociale domein. Dezelfde uitgangspunten en een vergelijkbare werkwijze.

Meer maatwerk, minder regels

Huizer inwoners krijgen in de komende jaren de hulp en begeleiding die ze nodig hebben. Vraaggestuurd werken heet dat! In het oude AWBZ-stelsel vielen mensen inderdaad wel eens tussen de wal en het schip van allerlei bureaucratische regels. Maar juist dat kan nu niet meer gebeuren, omdat we hier in Huizen maatwerk leveren. Er wordt altijd naar een oplossing gezocht die bij iemand past. Iedereen krijgt precies dat, wat hij of zij nodig heeft. Niet meer, niet minder.

De kans is groot dat het precies andersom gaat dan Leeuwin suggereert. Iedereen kent de verhalen van mensen die van het kastje naar de muur zijn gestuurd. Van het ene loket naar het andere en volledig de weg zijn kwijtgeraakt in het doolhof van verschillende regelingen, die niet goed op elkaar aansluiten. Dat probleem is straks verholpen. Vanaf 1 januari 2015 geldt: één gezin, één plan, één regisseur en één budget. Iedereen kan dan met zijn of haar vragen terecht bij de consulent van de gemeente. Niet meer regels, wél meer tijd voor persoonlijke problemen en individuele oplossingen. Iedereen krijgt een serieus en aandachtig gesprek om samen naar oplossingen te zoeken die écht werken.

071022_martin_van_rijn-0038_Geek-20359a_normal

Het is niet voor niets dat veel gemeenten in het afgelopen jaar zich hebben laten inspireren door de Huizer aanpak. Het is ook niet toevallig dat vorige week juist PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn, tijdens zijn bezoek aan de Gooi en Vechtstreek, wethouder Janny Bakker prees voor haar innovatieve aanpak waarin vraagsturing en maatwerk centraal staan.

Meer samenleving, minder bureaucratie

Leeuwin pleit er voor de sociale wijkteams “veel breder samen te stellen”. Dus nog meer coördinatie en overleg door betaalde krachten in plaats van te kijken naar wat mensen zelf kunnen, of gewoon te regelen wat mensen nodig hebben. Het CDA kijkt heel anders. Juist op het gebied van het sociaal domein kiest het CDA partij voor de samenleving. Wij willen volop ruimte geven aan de gemeenschapszin in ons dorp. Aandacht aan elkaar besteden en voor elkaar zorgen zijn daarbij essentieel. Het CDA heeft vertrouwen in het oplossend vermogen van mensen en durft daarom – juist ook in het sociale domein – los te laten. Het is helemaal niet nodig om de sociale wijkteams te verbreden.

Verder schampert Leeuwin dat er in Huizen maar één wijkverpleegkundige wordt aangesteld. Punt is echter dat de gemeente hier niet over gaat. De zorgverzekeraars betalen de wijkverpleegkundige. Leeuwin richt zich tot het verkeerde adres. Als zij meer wijkverpleegkundigen wil, moet zij zich richten tot de zorgverzekeraars en haar partijgenoten die nu in Den Haag aan de knoppen draaien. Zij gaan er over, niet de gemeente.

Het CDA vindt het belangrijk dat hulpverleners knelpunten signaleren en de samenleving betrekken bij het vinden van oplossingen. Als dat niet (meer) gaat, moet de gemeente er gewoon zijn voor haar kwetsbare inwoners. En dat dit ook echt zo gaat, hebben de afgelopen jaren wel bewezen.

Tenslotte

De PvdA in Huizen heeft in de afgelopen jaren steeds het beleid op het sociaal domein gesteund. Ook in de vergadering van september stemde de PvdA-fractie uiteindelijk in met het beleidsvoorstel Sociaal Domein 2014-2018. Er was raadsbrede steun. Dat is per saldo een mooi resultaat en geeft vertrouwen voor de toekomst. Nederland verandert, de zorg verandert mee. In Huizen zijn we er klaar voor!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Decentralisatie, Sociaal Domein en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s