Waarom werd van Rijn niet boos?

Het is natuurlijk pikant nieuws als de vader van staatssecretaris Martin van Rijn klaagt over de zorg. Als staatssecretaris heeft hij immers de ouderenzorg in zijn portefeuille. En vader van Rijn doet dat volgens de krant in klare taal: “De urine loopt langs haar enkels”. Een ontluisterend beeld.

Ik vond het daarom wel opmerkelijk dat de staatssecretaris dezelfde avond nog in het programma van Jeroen Pauw te gast wil zijn. Aan tafel zit ook de buurman van zijn vader. Zijn echtgenoot woont in hetzelfde verpleeghuis. En dan ontstaat er toch schrijnend mooie, maar wel pijnlijke televisie.

http://pauw.vara.nl/nieuws/van-rijn-schrikt-van-situatie-eigen-moeder?

De buurman klaagt aan en de staatssecretaris moet zich verdedigen. Hij raakt in een spagaat en komt er niet goed uit. Waarom wordt Martin van Rijn als zoon en als staatsecretaris gewoon niet ter plekke verdrietig of ontzettend boos? Ook geeft hij eigenlijk geen antwoord op de vraag HOE het beter moet en welke beleidsinitiatieven hij neemt.

Overigens wijst van Rijn er wel op – en volgens mij is dat geheel terecht – dat er ook verpleeghuizen zijn waar de zorg wel op orde is. Het kan dus wel. De vraag is dus aan de orde waarom het in dit verpleeghuis niet goed gaat. Ik wil wel een begin van een antwoord geven. Goed personeel, dat is m.i. de crux. Medewerkers die het hart op de goede plaats hebben, vriendelijk én deskundig zijn. Verzorgenden die goed communiceren met bewoners en familie. Mensen die hun persoonlijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Maar ook – en misschien wel vooral –  keigoede teamleiders, die het welzijn van bewoners centraal stellen, die er alles aan doen om de medewerkers te motiveren en te steunen en die niet bang zijn om grenzen te stellen (ook naar de directeur) als de zorg te kort schiet.

Er is veel werk aan de winkel voor Raad van Bestuur en Raad van Toezicht (nota bene is VVD-senator Heleen Dupuis daarvan de voorzitter!) om de zorg daadwerkelijk te verbeteren. En ook werk aan de winkel voor van Rijn om niet alleen bezig te zijn met de decentralisaties, maar ook een kwaliteitsimpuls mogelijk te maken voor de verpleeghuiszorg, die ook in de toekomst noodzakelijk zal blijven.!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s