Nu geen discussie over kernenergie in het CDA

In juni 2012 hield het CDA haar drukbezochte verkiezingscongres in Maarssen, aan de rand van het Groene Hart. Het congres stelde er het verkiezingsprogramma ´Iedereen´ vast. Opvallend was de nadrukkelijke keuze voor duurzaamheid. Niet voor niets luidde de titel van hoofdstuk 3: ´Duurzame dynamiek´. In de energieparagraaf is klip en klaar CDA Iedereen

te lezen: “Investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing is het antwoord op de uitdagingen van energiezekerheid en klimaatverandering. Kolencentrales en kernenergie zijn op de lange termijn niet meer nodig.”

Groot was dan ook de verbazing van veel CDA-ers dat partijleider Sybrand Buma in september jl. aankondigde dat hij de discussie over kernenergie in de partij weer wil opstarten. Door de crisis rondom Oekraine lijkt het er op dat Buma zich heeft laten leiden door het idee dat we niet al te afhankelijk moeten zijn van de import van Russich gas. Feit is echter dat slechts 6% van het gas in Nederland afkomstig is uit Rusland. Bovendien is Nederland van alle Europese landen die Russisch gas importeren het minst daarvan afhankelijk. De rampen in Tsjernobyl en in Fukushima en de onbewoonbaarheid van die regio´s lijken vergeten. Helaas repte Buma met geen woord over hernieuwbare energie en over energiebesparing. Terwijl het verkiezingsprogramma juist die als hét antwoord op de uitdaging van de energiezekerheid benoemt.

Voor veel leden en kiezers van het CDA kwam de aankondiging van Buma min of meer uit de lucht vallen. Zonder twijfel zijn zijn uitspraken op dit punt niet in overeenstemming met het huidige verkiezingsprogramma. Om die reden hebben bijna 30 CDA-ers een resolutie ingediend, die zaterdag a.s. tijdens het najaarscongres in Alkmaar behandeld zal worden. De indieners willen dat het CDA vast houdt aan de koers van duurzame dynamiek. Zij willen dat het congres uitspreekt dat het CDA nu geen behoefte heeft aan heropening van de partijdiscussie over kernenergie.

De indieners noemen tal van andere mogelijkheden voor een duurzame energiehuishouding. In de eerste plaats volop investeren in energiebesparing (zoals ook een andere resolutie bepleit) en het opwekken van lokale energie. In de tweede plaats allerlei vormen van wind- en zonne-energie. Ten derde kan ook gedacht worden aan innovaties op het gebied van getijdenenergie, aardwarmte, biomassa en het gebruik maken van drukverschillen die ontstaan bij het gebruik van wegen en fietspaden.

Het CDA-congres in Alkmaar krijgt zaterdag de kans om de koers van het verkiezingsprogramma te bevestigen. Wat mij betreft (en alle ander ondertekenaars van de resolutie) blijft het CDA (zoals in het verkiezingsprogramma is vastgelegd) er ondubbelzinnig naar streven in de komende decennia de overgang te maken naar een koolstofarme, duurzame economie, waardoor de kerncentrales gesloten kunnen worden. Ik vind dat het CDA prioriteit moet blijven geven aan investeringen in maximale energiebesparing, aan opwekking van duurzame energie en aan de stimulering van hernieuwbare energie.

Daarom heeft het CDA nu geen behoefte aan de heropening van een partijdiscussie over het gebruik van kernenergie.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s