De formulieren van de inspectie

Gisteravond ging het bij Pauw weer over de zorg (volg deze link en kijk vanaf 27:42  http://www.npo.nl/pauw/12-11-2014/VARA_101369217

Jeroen Pauw

Enkele verwanten mochten hun schrijnende verhaal doen en een verpleegkundige en een verzorgende zaten bij Jeroen aan tafel. De kaderleden van de AbvaKabo Anja Koerten (ziekenverzorgende) en Ina Kreuning (verpleegkundige) vertelden wat er in de verpleeg- en verzorgingshuizen allemaal niet deugt. Ook de inspectie kreeg van hen een veeg uit de pan. Wat mij betreft onterecht en in deze lange blog licht ik dat toe.

Anja Koerten sprak over “Voor de inspectie krijg je er papierwerk bij” en Ina Kreuning zei: “De inspectie werkt daar ook niet echt aan mee, want die zorgt dat we nog meer formulieren moeten invullen en wij hebben het over een andere kwaliteit dan waar zij (de inspectie) het over hebben. Hun kwaliteit is kom je met je geld uit en is je papierwerk in orde. Maar mijn cliënten hebben er geen belang bij of alles wat wij moeten doen keurig op papier staat. Zij willen mij aan bed.” Zo’n kort door de bocht opvatting over de inspectie wil ik niet onweersproken laten, want het gaat namelijk over mijn werk.

Papierwerk in opdracht van de inspectie bestaat niet. De inspectie doet haar werk op basis van wetten die door de regering en de Tweede Kamer zijn aangenomen.

wetboeken

De inspectie controleert of die wetten goed worden uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is de wet Bopz (Bijzondere opneming psychiatrische ziekenhuizen). Op grond van deze wet mogen mensen tegen hun wil in worden vastgehouden of (tijdelijk) worden afgezonderd. Ook als zij zich hiertegen verzetten. Dan is er sprake van dwang. In zo’n geval moeten medewerkers zich schriftelijk verantwoorden. Dat vind ik niet teveel gevraagd. Dwangbehandeling is namelijk een zeer ingrijpende maatregel.

download (1)

De inspectie controleert of dit zorgvuldig gebeurt, onder andere door bepaalde formulieren op te vragen (die in de wet staan), maar ook door op bezoek te gaan en met medewerkers en cliënten en/of cliëntvertegenwoordigers te praten.

In andere gevallen heeft het veld (dat zijn o.a. de organisaties van artsen en verpleegkundigen en de koepels van zorgaanbieders en cliënten en cliëntvertegenwoordigers) veldnormen opgesteld. In zo’n veldnorm is door het veld (en dus niet door de inspectie) beschreven hoe goede zorg er uit ziet. Vaak staat daar ook in dat er bepaalde zaken opgeschreven moeten worden. Voorbeeld hiervan is het zorgplan (waarin staat wat er aan de hand is, wat er wanneer gedaan moet worden; er kunnen op verzoek van de cliënt en/of de cliëntvertegenwoordiger ook heel specifieke afspraken in staan).

Zorgcentraal

Verpleegkundigen en verzorgden moeten hierover rapporteren. Dat vind ik de gewoonste zaak van de wereld. Rapporteren is al sinds jaar en dag onderdeel van het normale werk van zorgmedewerkers. Bovendien hebben cliënten er recht op dat een en ander goed wordt vastgelegd, zodat er – als dat nodig is – altijd terug gekeken kan worden.

Ook als er iets fout is gegaan bepalen wetten en veldnormen dat zorgmedewerkers hiervan op papier melding maken en zich verantwoorden. Of is dat teveel gevraagd?

En dan is er nog het papierwerk dat zorgorganisaties en zorgmedewerkers zelf bedacht hebben. Vaak komt dit voort uit de behoefte om interne processen te kunnen volgen of te kunnen beheersen. Hierover is al veel geklaagd. In de afgelopen jaren is er daarom een ‘experiment regelarme zorginstellingen’ (ERAI) uitgevoerd.

images (1)

Door dit experiment zijn zorgorganisaties als Philadelphia en Cordaan er achter gekomen dat en deel van het papierwerk door henzelf is bedacht. In de praktijk kan met dat ook weer zelf afschaffen.

Kortom, het gemopper van Anja Koerten en Ina Kreuning over de inspectie als oorzaak van veel papierwerk slaat nergens op. Laten zij als professionals zelf het reinigingswerk ter hand nemen. Zij kunnen zelf in hun eigen werkomgeving best nog eens kritisch kijken of al het papierwerk dat ze doen strikt genomen nodig is. Soms is dat inderdaad het geval op grond van wetten, regelingen en veldnormen. In die gevallen ziet de inspectie er op toe of het goed en zorgvuldig gebeurd. Maar als dat niet het geval is kan het wellicht minder, hoewel ik persoonlijk daarvan geen grote effecten verwacht. Ik zou tegen Anja Koerten en Ina Kreuning willen zeggen: ga aan de slag in je eigen organisatie in plaats van de inspectie verwijten te maken die nergens op slaan.

Tenslotte en voor de duidelijkheid: de inspectie kijkt niet naar het geld.

euro_kwast_rood_kruis

In de langdurige zorg is de controle van de besteding van het geld een taak voor de zorgkantoren. Waar het werkelijk om draait en waar de inspectie echt naar kijkt? Een kleine greep: hygiëne, veilige medicijnverstrekking, mondverzorging, een goede klachtenregeling, de regeling van medezeggenschap, de terugdringing van vrijheidsbeperking (o.a. de Zweedse band), de bejegening van cliënten door medewerkers, etc. etc. En als je meer wilt weten: kijk op de website van de inspectie: www.igz.nl

igz

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s