Het mantelzorgcompliment kan anders

Waardering voor mantelzorgers vind ik enorm belangrijk. Mantelzorgers zijn van grote, persoonlijke betekenis voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Bovendien voorkomen zij door hun enorme inzet dure, formele zorg. Klasse!

Toch heeft de regering de landelijke regeling voor het ‘mantelzorgcompliment’ afgeschaft. Ik begrijp dat wel, want in Nederland hadden we er een bureaucratisch gedrocht van gemaakt. In 2014 moesten 373.500 aanvragers een aanvraagformulier invullen. Die formulieren  moesten verwerkt en beoordeeld worden en daarna kon pas geld worden overgemaakt. Omdat we elkaar niet meer vertrouwen en elk dubbeltje verantwoord moet worden, tuigden we een enorme anonieme bureaucratie op. De vraag is of zo’n bureaucratische oplossing voor het geven van een compliment werkt.

Vanwege de decentralisaties staat de vraag om een mantelzorgcompliment te geven in het najaar op de agenda van de gemeenteraad. Mijn insteek is: natuurlijk geven we een mantelzorgcompliment!

Maar wat het CDA Huizen betreft hoeft dit niet uitsluitend in de vorm van een geldbedrag. Er zijn meer mogelijkheden om een compliment te geven. In het sociale domein staat de Huizer aanpak voor vernieuwing, voor een persoonlijke benadering. Ook bij het geven van een mantelzorgcompliment kan Huizen andere vormen dan het geven van geld mogelijk maken.

Ik zou graag zien dat het mogelijk wordt om mantelzorgers ook in de vorm van woorden en daden waardering, respect en complimenten te geven.  Een persoonlijke compliment in de vorm van een mooie bos bloemen, een dinerbon, een telefoontje of een bezoekje van de burgemeester,  wethouder of  raadslid. Een nog mooier experiment zou zijn als bestuurders en ambtenaren één of twee dagen per jaar ‘mantelzorgklussen’ gaan  doen.  Zulke complimenten zijn volgens mij meer waard dan geld en duizendmaal effectiever!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het mantelzorgcompliment kan anders

  1. Petra van de Minkelis zegt:

    Ik zal dit jaar voor het eerst in jaren geen mantelzorg compliment krijgen(omdat ik geen mantelzorger meer ben) maar een geldbedrag wat zomaar op je rekening bijgeschreven wordt voelt niet als een compliment. Erkenning in de vorm zoals jij dat beschrijft zou ik enorm op prijs gesteld hebben. Waardering voor dat wat iemand doet (wat inderdaad vaak een enorme besparing is) kun je niet afkopen met een geldbedrag. En het idee om bestuurders te laten ‘mantelzorgen’? Gelijk uitvoeren zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s